William Shakespeares komedi En midsommarnattsdröm är en rik och mångfacetterad text. Varje uppsättning av denna pjäs är en kräver en aktiv läsning. En evig sanning i läsningen av pjäser inför iscensättning – inte minst vid läsningen av Shakespeares pjäser – är att våga välja, men framförallt att våga välja bort möjliga tolkningsuppslag. En midsommarnattsdröm är en rejäl utmaning för en regissörs selektiva process, särskilt om syftet är att Shakespeares pjäs skall förbli relevant för en bred publik daterad år 2016.

Den brittiske regissören Neil Rutherford gör modiga och fascinerande val i sin uppsättning A Midsummer Night’s Dream . Han bjuder förföriskt in skådespelarna till en storartad brittisk teatertradition som bygger på hård disciplin; där det inte finns utrymme för något annat än lojalitet till iscensättningens gestaltning.

Valet att placera in Shakespeares text med Woodstock år 1969 som fond känns helt klockrent; att låta en delirisk drogrusdimma sjunka ner över texten och på så sätt förstärka pjäsens drömlika, illusionistiska sekvenser är bara ett av många snilledrag.

Skådespelarensemblen leder publiken genom berättelsen med auktoritär tydlighet och enorm spelglädje. Samtliga skådespelarinsatser förtjänar att lyftas fram. Chris Killik briljerar med enkelt spel och en djup Botten. David Inghamn berör med ett sensitivt förkroppsligande av Oberon. Denny Lekströms Puck skulle kunna få en egen enmansshow. Pontus Olgrim imponerar hantverksmässigt som den ambitiösa scenpersonlighet han är. Cilla Silvia spelar Helena med bravur i förhöjd trovärdighet. Kudzai Chimbaira dominerar parkteatern med scenisk pondus i sin Titania. Cheryl Murphy levererar ett finstämt porträtt av Hermia. Runt dessa ovan nämnda aktörer finns också en ung stark ensemble som även de bör uppmärksammas!

Teaterns bästa gåva är att publiken får vara med! Att få möta Shakespeare, tillsammans med god regi och en positivt energisk skådespelarensemble, under en klarblå himmel känns som en gudagåva. Vilken fantastiskt idé av Stockholms Parkteater att bjuda in Neil Rutherford och hans Ensemble. Hoppas att de återvänder!

Pic8

Foto: Polar Eclipse Theater; Bildtext: Chris Killik och Denny Lekström i A Midsummer Night’s Dream, premiär 21 juli kl 18 Galärparken Parkteatern 2016

 

Magnus Eriksson

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail